21 mei - 20 augustus 2017 • Nobuko Hayashi

-Scape

Speciaal voor Galerie Lecq maakt Nobuko Hayashi de installatie -Scape. De kunstenares laat zich inspireren door de `etalage galerie'. Bij Galerie Lecq kan het publiek niet naar binnen en kan de expositie alleen vanaf buiten bekeken worden. De grens tussen binnen en buiten wordt in de installatie dubbelzinnig gemaakt via verschillende fragmenten van de ruimten. Met deze dubbelzinnigheid wil zij laten zien hoe wij landschappen waarnemen en hoe wij worden beïnvloed door onze verwachtingen en vooroordelen. 

De belevenis van landschappen staat bij Hayashi's werk centraal. Ze onderzoekt hoe het landschap betrekking heeft op onszelf en dat we nauwelijks merken dat onze gedachten, geschiedenis en gewoonten aan een omgeving wordt toegevoegd. 

Zie voor meer informatie: www.nobuku-hayashi.com

 

11 december - 5 maart 2017 • Marcha van den Hurk


Marcha van den HurkSometime Soon

Speciaal voor Galerie Lecq maakt Marcha van den Hurk de carrouselinstallatie Sometime Soon. Het is een bewegend monument over het bestaan, het wachten en de verwachting. In de carroussel verschijnen door middel van licht verschillende personen op de ruiten. 

Sometime Soon maakt deel uit van Van den Hurk's groeiende installatie waarbij de onderwerpen 'wachten' en 'de beleving van het wachten' centraal staan. De kunstenares maakt steeds vaker gebruik van licht in haar werk, hetzij statisch of dynamisch. 

Van den Hurk werkt in uiteenlopende media: ze maakt ruimte vullende installaties en lichtsculpturen, fotografeert, tekent, beeldhouwt of combineert verschillende media. In haar werk staat de relatie tussen de sociale en fysieke omgeving centraal. Ze onderzoekt hoe de omgeving de identiteit van de mens bepaalt en andersom. Zo belicht ze de levenswijze van bepaalde subculturen of het individualistische bestaan van bijvoorbeeld daklozen.

Met dank aan: Lilia Raileanu, Socioloog, USA/Moldavië.

Zie voor meer informatie: www.marchavandenhurk.com
 

11 september - 6 november 2016 • Lisa Helder

Will It Still Be There Tomorrow

Het prikkelende en nieuwe werk van Lisa Helder komt voort uit haar liefde voor de ruwe natuur van IJsland. De foto's zijn onderdeel van een groot project, genaamd 'Will It Still Be There Tomorrow'. De titel spreekt voor zich en de sterke beelden ondersteunen haar visie op vergankelijkheid. Alle texturen uit de IJslandse natuur zullen veranderen en misschien wel verdwijnen naarmate de tijd verstrijkt, maar Lisa heeft ze met haar werk vereeuwigd. 

THE PHOTO GRADUATES is een Rotterdams platform voor jonge, afgestudeerde fotografietalenten, opgericht door WdkA-alumni Michèle van Vliet en Nana van Dijk. Gedurende een kalenderjaar stelt TPG op verschillende locaties het werk tentoon van veelbelovende graduates, die daarbij worden begeleid in het kunstenaar- en ondernemerschap. Met het begeleiden bij het zakelijke en creatieve proces, én het stimuleren van verkoop helpt TPG de alumni met een grote stap naar het bestaan als zelfstandig ondernemend kunstenaar. 

Zie voor meer informatie www.thephotograduates.com en www.lisahelder.com.

  

22 mei - 24 juli 2016 • Paul van den Hout

Streetwalker Sluice

In een voor Galerie Lecq gemaakte installatie presenteert Paul van den Hout een gedenkbeeld aan de G.J. de Jonghweg. De kunstenaar woont ruim 25 jaar in de omgeving van de voormalige tippelzone en heeft het gebied zien veranderen van een prostitutiegetto naar een hip woon- en werkgebied, een nog steeds voortdurende transformatie.

Paul van den Hout is in zijn werk en beeld voornamelijk bezig met de verandering en het verval van zijn vormgegeven omgeving en van de wereld in bredere zin. De laatste jaren worden zijn sculpturen gekenmerkt door het gepixelde beeld. Aanvankelijk vormde het censureren oftewel ‘pixelen’ van beelden hiervoor de aanleiding. Gaande weg is de pixel als symbool voor het verdwijnende beeld komen te staan, het beeld dat langzaam in de vergetelheid raakt. Enkel de abstracte vorm als hyerbool van de werkelijkheid is nog herkenbaar.

Zie voor meer informatie www.paulvandenhout.info en paulvandenhout.blogspot.nl

  

6 maart - 8 mei 2016 • Serge Game

Siphonophore

Speciaal voor Galerie Lecq maakte Serge Game het werk Siphonophore. De naam verwijst naar in zee levende zeer kleine roofdiertjes. Voor hun voortbestaan zijn ze afhankelijk van elkaar en leven daarom in grote kolonies. Deze kolonies zien er op hun beurt weer uit als één enkel organisme. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Portugees Oorlogsschip dat met zijn tot 50 meter lange giftige tentakels prooidieren verlamt om ze vervolgens te verteren.

De uit matrasschuim opgetrokken beelden van Serge Game lijken veel gemeen te hebben met de artefacten zoals gebruikt in de rituelen van animistische culturen. Ook Game bezielt in zijn werk levenloze dingen en natuurlijke fenomenen door ze menselijke en dierlijke kenmerken toe te kennen. Het levert een parade op aan groteske beelden met sterk uitvergrootte karaktertrekken. Invloeden uit ondermeer de Griekse mythologie en pre-Columbiaanse kunst worden afgewisseld met tribale beeldtaal en vocabulaire die verwijst naar bondage en hedendaagse populaire cultuur zoals comics en manga.

Zie voor meer informatie: www.sergegame.com

  

13 december - 23 januari 2016 • Sander Bokkinga


R.O.B.I.N. ss.

Sander Bokkinga heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn Jacht naar de Ingenieuze Vrijheid.

Het hoofdstuk, Dualismus Universalis, staat symbool van twee zijden van eenzelfde medaille. R.O.B.I.N. ss. is een weergave van de donkere kanten van het kunstenaarsschap. R. neemt je mee in de krochten van wat vrijheid óók kan zijn; een BDSM Sweatshop waar de waarheid in het midden blijft. Wat zijn de mogelijkheden om op grimmige en onbegrepen locaties deze BDSM Sweatshops te starten. Als gemaskerde kruisridder is R.O.B.I.N. ss. heer en meester van de halve waarheid.

F.A.K.I.R. l=a. is de counterpart van R., F. fungeert als een helder baken in de stad en in de kunstwereld. Waarom, is niet altijd duidelijk.

Door omstandigheden, zal alleen R.O.B.I.N. ss. zijn opwachting maken in Galerie Lecq. Is het een voorbode? Zal de donkere kant zegevieren? Wees welkom in R.O.B.I.N.’s slangenkuil.

Zie voor meer informatie: www.sanderbokkinga.nl

 

5 juli - 22 augustus 2015 • Arjen van Krieken

Ship of Fools

Arjen van Krieken toont een installatie die ontstaan is uit een onderzoek naar het gebruik van nieuwe materialen en een andere werkmethode.

Van Krieken zoekt door middel van zijn werk naar een balans in enerzijds het deel uitmaken van een hedendaagse stadse samenleving en anderzijds een autonome wereld. Door alledaagse handelingen en actuele gebeurtenissen te plaatsen in het kunstenaarschap en vice versa, komt hij tot ideeën die in de combinatie van bestaande voorwerpen, schroot en dergelijke met gips en andere bouwmaterialen tot uitdrukking komen.

Zie voor meer informatie: www.arjenvankrieken.nl

 

26 april - 28 juni 2015 • Esther Zitman


Passages Passanten

Esther Zitman werkt met verschillende media. De laatste tijd heeft zij zich vooral toegelegd op fotografie, waarbij zij ook verwijst naar andere media.

In Lecq toont zij haar nieuwe project 'Passages en Passanten', een diorama met historische figuren en knipsels uit oude ansichtkaarten. Door verschillende figuren samen te voegen, worden zij in een nieuwe context geplaatst. Zo vormen Tsaar Nicolaas II met Churchill en een negentiende-eeuwse bruid naast de vingerplant van Hitler een bizar toneelstukje zonder tekst.

Zie voor meer informatie: http://estherzitman1.blogspot.nl/